Het aftellen is begonnen

We leven in een digitale wereld. De digitale technologie die ons leven een pak eenvoudiger heeft gemaakt, is een essentieel onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. We winkelen online, we doen onze bankzaken online, we benaderen onze klanten online - het digitale universum is een onmisbaar deel van ons leven geworden. Maar hoe zit het met diegenen die moeilijk teksten kunnen lezen of last hebben van kleurenblindheid?

Wil je hier alles over weten?

WCAG kan niet meer genegeerd worden, clock is ticking! Neem contact op met Maikel voor al je vragen rondom digitale toegankelijkheid

Maikel
Maikel Pijpers
Online Consultant
+31 88 607 90 10 m.pijpers@nexwork.nl
Vraag maar raak

Om deze reden zijn we al geruime tijd actief bezig met de implementatie van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) op onze websites. En laat er geen misverstand over bestaan, de klok tikt. In 2025 dienen alle digitale vormen van het aanbieden van producten en diensten te voldoen aan de European Accessibillity Act.

Bij Nexwork begrijpen we het belang van digitale toegankelijkheid en streven we ernaar om digitale barrières te slechten voor iedereen, zoals we in een eerder artikel al hebben besproken. Onze inzet voor de implementatie van de WCAG-richtlijnen gaat verder dan alleen technische aspecten; we werken nauw samen met onze klanten om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de website toegankelijk zijn. Dit omvat niet alleen de technische aspecten van de website, maar ook de manier waarop content wordt aangeboden.

Toegankelijkheid gaat niet alleen over het voldoen aan regels, maar vooral over het creëren van een omgeving waarin iedereen gelijke kansen heeft om de website te gebruiken en ervan te profiteren, ongeacht hun individuele mogelijkheden of beperkingen. Zo zijn er meerdere aspecten verbonden aan het implementeren van WCAG op jouw website.

1. Juridische gevolgen

Allereerst is er de wet. In veel landen, waaronder Nederland, is de implementatie van WCAG al een wettelijke verplichting voor alle overheidsinstanties. Vanaf 2025 moeten niet alleen alle overheidswebsites voldoen aan deze normen, maar ook alle websites die producten en diensten aanbieden. Het niet naleven kan resulteren in boetes en andere juridische consequenties.

2. Breder publiek

Het implementeren van WCAG betekent dat je website toegankelijk wordt voor een breder publiek. Je bereikt niet alleen meer mensen, maar je betrekt ook diegenen die anders buitengesloten zouden worden.

3. Positief merkimago

Het implementeren van WCAG draagt bij aan een positief merkimago. Het toont aan dat je bedrijf waarde hecht aan inclusiviteit en diversiteit. Beide zijn anno 2023 hete hangijzers waar (als je er nog niet mee bezig bent) de nodige meningen over gevormd zijn.

Weet je niet zeker waar te beginnen of hoe je ervoor zorgt dat je website aan de WCAG-normen voldoet? Maak je geen zorgen, Nexwork is er om je te helpen. Neem contact met ons op voor een consultatie of voor het uitvoeren van een WCAG-scan op je huidige website.
Maikel Pijpers - Senior Consultant

Hoe implementeer je WCAG?

Een van de eerste stappen in de richting van WCAG-conformiteit gaat over bewustwording van de organisatie en digitale toegankelijkheid een belangrijk onderdeel maken van je doelstellingsagenda. Hierna is het belangrijk om de verschillende niveaus van conformiteit te begrijpen - A, AA en AAA. De verschillende niveaus van WCAG vormen een trapsgewijze constructie, waarbij elk niveau voortbouwt op het vorige niveau. Dit betekent dat een website eerst moet voldoen aan de eisen van niveau A voordat het kan streven naar naleving van niveau AA en vervolgens niveau AAA.

Het doel is om per 2025 je website ten minste naar niveau AA te krijgen. Dit vereist een combinatie van programmeervaardigheden, bewustzijn van toegankelijkheidsproblemen en kennis van WCAG-richtlijnen.

Daarom is het een goed idee om een expert in te schakelen. Bij Nexwork hebben we een team van ervaren professionals die precies weten hoe je website WCAG-compliant kan worden gemaakt.  We bieden de nodige begeleiding en expertise om organisaties te helpen bij het stellen van prioriteiten in hun toegankelijkheidsinspanningen. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies of om te starten met een WCAG-quickscan.

Strategie ux design