Wereld van groeiende connectiviteit

Connectiviteit is een bepalend kenmerk van de moderne economie geworden en een van de belangrijkste trends van de 21e eeuw: infrastructuren verbinden de maatschappij. Natuurlijk fysiek, in de vorm van wegen en de voertuigen die hier gebruik van maken; maar ook digitaal, in de vorm van (draadloze) verbindingen waardoor we op afstand informatie met elkaar kunnen uitwisselen.

Meer weten over API's?
DSC02299
Percy Dobbelsteyn
Back-end Developer
+31(0)645319237 p.dobbelsteyn@nexwork.nl

API: De brug tussen applicaties

Stel je voor dat je in een stad woont die gescheiden is door een rivier. Aan de ene kant van de rivier wonen alle mensen (de gebruikers), en aan de andere kant zijn alle winkels (de server). Er is een brug die de twee kanten verbindt, en die brug kun je zien als de API.

De gebruikers hebben bepaalde behoeften, zoals boodschappen doen. De server (winkel) heeft de middelen om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen. De API (brug) is dan de infrastructuur die de inwoners in staat stelt om van de ene kant van de rivier naar de andere kant te gaan. Het is een toegangspunt dat de communicatie tussen de inwoners en de winkels mogelijk maakt. Een inwoner maakt een API-verzoek door de brug over te steken. Nadat het verzoek is vervuld, keert de inwoner terug over de brug met het gevraagde item: het API-antwoord.

Api Visual (3)

Kassasysteem - voorraadbeheer

Een goed voorbeeld van hoe wij API's maken en gebruiken om twee complexe systemen met elkaar te laten communiceren, is de app die wij gebouwd hebben waarmee voorraadbeheer uitgevoerd wordt in een winkel. Een winkelmedewerker gebruikt de app op een mobiel apparaat en voert de volgende stappen uit:

  • De medewerker scant de barcode van het artikel,
  • De app roept de API van het kassasysteem aan om de gegevens van het gescande artikel op te halen,
  • Zo krijgt de winkelmedewerker de naam van het gescande artikel te zien, een korte beschrijving en hoeveel er volgens het kassasysteem in voorraad zou moeten zijn,
  • De medewerker telt het aantal aanwezige stuks en indien dit afwijkt van de verwachte voorraad, vult hij dit nieuwe aantal in,
  • De app roept de API opnieuw aan om dit nieuwe aantal aan het kassasysteem door te geven,
  • Het kassasysteem werkt de voorraad in de database bij. Eventueel kan het kassasysteem vervolgens zelf andere acties uitvoeren, zoals bijvoorbeeld nieuwe voorraad bij de leverancier bestellen.

Groot voordeel is dat de app er niks van hoeft te weten!
Dat maakt een API schaalbaar en gemakkelijk uitbreidbaar.

Nexwork Dashboard

In het Umbraco CMS dat wij gebruiken voor het ontwikkelen van onze websites, hebben wij een speciale pagina ontwikkeld voor onze klanten. Deze pagina noemen wij het Nexwork Dashboard. Op het Nexwork Dashboard laten wij diverse gegevens zien, die afkomstig zijn uit verschillende applicaties. Zo tonen wij onder andere statistieken via een API-koppeling met Google Analytics. Ook worden support tickets, nieuwsberichten en contactinformatie getoond, allemaal afkomstig van andere applicaties, ontsloten via API-koppelingen.

De kracht van API’s

Door de kracht van API's te begrijpen, worden bedrijven in de gelegenheid gesteld om verschillende systemen te koppelen tot één geïntegreerd systeem.

Wil je meer weten over hoe API’s jouw applicatie(s) kunnen verbeteren? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van op maat gemaakte API-oplossingen voor jouw bedrijf.